Suprafața ocupată de ferestrele de mansardă nu trebuie să fie mai mică de 10% din suprafața camerei, iar suprafața optimă a ferestrelor dintr-o camară în care se petrece mult timp pe parcursul zilei este de 20% din suprafața podelei. De exemplu, pentru un living cu suprafața de 24 mp, suprafața vitrată trebuie să fie într 2,4 mp și 4,8 mp.
O altă condiție necesară confortului, asigurată tot de alegerea corectă a ferestrelor, este ventilarea încăperilor. Când ne gândim tot mai mult la eficiența energetică a construcțiilor, la etanșeittea lor, la reducerea cât mai mare a consumului, devine cu atât mai important ca ventilarea încăperilor să se facă natural, pe cât posibil fără echipamente mecanice, consumatoare de energie. Dar, și în această privință se pune problema unor parametri preciși în momentul luării deciziilor. Suprafața de ventilare recomandată pentru o încăpere locuită (de ex. un living sau un dormitor) este de minim 5000 mm2. Ferestrele de mansardă de calitate asigură această suprafață de ventilare prin intermediul unei fante de ventilare care poate rămâne deschisă, chiar dacă fereastra este închisă și asigurată.
Un alt criteriu important la care te vei gândi va fi, desigur, poziția ferestrelor de mansardă, știind că aceasta influențează hotărâtor atmosfera acestui spațiu. Dacă mansarda ta este un spațiu generos, flui, deschis, în așa fel încât ferestrele de mansardă de pe cel puțin două pante să lumineze aceeași încăpere, poți plasa ferestrele la înălțimi diferite, pe ape diferite. În afară de avantajul evident al ambienței deosebite, o asemenea plasare influențează ventilarea mansardei. În rest, poți plasa fereastra oricât de jos sau de sus dorești (chiar în dreptul coamelor), în așa fel încât să creezi senzația comunicării armonioase cu exteriorul și să ai acces ușor la fereastră (dar poți opta și pentru variante cu acționare electrică, prin telecomandă).
În privința dimensiunilor, lungimea ferestrei de mansardă se alege în funcţie de pantă: la acoperişurile cu panta mare sunt necesare fereastre cu lungime mai mică, iar la cele cu pantă mai mică ferestre cu lungime mai mare. Lățimea ferestrei de mansardă nu îți va impune limitări. Se mai spune uneori că lățimea ferestrei de mansardă se alege în funcţie de distanţa dintre căpriori, dar procedeul de juguire (se crează un cadru de lemn care asigură suport ferestrei) permite instalarea ferestrei de mansardă, indiferent care este distanța dintre căpriori.
Nu trebuie să ai cunoștințe avansate de arhitectură sau în privința design-ului referitor la iluminatul interior, pentru a stabili felul în care ai vrea să fie luminată casa ta. Ştii deja că încăperile și zonele importante trebuie să fie cât mai mult luminate natural (fapt important și din punctul de vedere al economisirii de energie, dar și al sănătății), lumina să fie uniform distribuită, să se evite pe cât posibil strălucirile orbitoare, iar din interior să existe senzația de comunicare cu exteriorul. Iluminatul intern trebuie să fie în acord cu funcția spațiului respectiv, cu activitățile care se desfășoară aici în diferitele momente ale zilei, cu orientarea casei și respectiv a ferestrelor.